English | Magyar
JS ki | CSS ki | Ékezetek ki | HiContrast
Lapozó:  (0 - 1360) 
<== | ==>
Ugrás a végére | Összes megjelenítése | Utolsó oldal
OpenOpera patches | Opera-SSL patches | Opera 12.15 source (Git repository) | Opera 12.15 source (Torrent) | Opera internal pages | Otter Browser Linux x64 - Qt5.7.1/QtWebKit5.602.1 (2022.01.16. 23:30)
OS for Sparc64 | OS for PPC | besztofbégéaefcé | CSÉNDZSLOG | WebToolz | DDG Shit Filter | Google Shit Filter | Progz | Fast CSS Box | Browser | OS | Agent | Statisztika | BBCode
Monospace font-family: Courier New | Browser default monospace
Email értesítő / Email notification ===> 
Keresés
Σ: 1 post

TCH  (statz) Főfasz
#1, Főfasz (9811)
12358 | #18a0 | ^ | Idézet | Sun, 18 Dec 2011 21:55:56 +01
46.107.*.* Unknown Unknown Hungary *.catv.pool.telekom.hu
Egy héttel korábban Amigarules, akit Dey révén ismerek, rámszólt, hogy Mohican nemsokára el fog sütni egy A500-ba való, igazi überütős turbókárolyt. Azt mondtam, hogy éhenhalásra sem futja már, nemhogy turbókártyára.
Este elregéltem öcsémnek is, hogy micsoda pech, hogy milyen régóta szeretném már felturbózni az A500+-omat, de kurwa ritka az igazi ütős kártya és amikor itt van az orrom előtt, akkor nincs rá lóvém...
Öcsém viszont nagylelkűen felajánlotta, hogy kölcsönad a kártyára, úgyhogy lóhalálában eltarháltuk Sanyitól (Amigarules), Mohican számát és rácsörögtünk, hogy nekünk kéne az a turbókályha és leegyeztettünk egy találkát tegnap délre.
Úgyhogy tegnap délben egy Daniel Instruments Stormbringer H530 büszke tulajdonosává léptem elő. :)

Íme a kártya:Igazi hi-end A500 kártya, ennél talán csak a Viper ütősebb. Mohican 25 MHz-es CPU-val és FPU-val adta, ami már alapból közel kétszerese az immáron közel húsz év óta szolgáló Harms Computertechnik Professional 030 Plus 500 kártyám sebességének, ami 14,28 MHz-en ment. (Az FPU 40 MHz-en, mert kicseréltem az oszcillátort, de Amigán nagyon kevés cucc használja az FPU-t, így ez az esetek többségében nem látszott. :) )

A Harms a gépben:És mellékesen szétszerelés közben rájöttem mi miatt "randalírozott" az Amigám már egy ideje. Ugyanis időnként bekapcsolás után rájött, hogy ő most GURU sorozatokat és sárga halálokat (fatális hiba a GURU software betöltése előtt) dobál eszement sebességű ledvillogás közepette.
Az A500 turbókártyák túlnyomórésze támogatja az ún "68000 fallback" üzemmódot, amikor is a kártya nem a 030-as gyors processzort működteti, hanem a 68000-est az alap 7,14 MHz-en. Hívhatjuk kompatibilis üzemmódnak, merthogy ez a lényege, a szarul megírt sw-k nem mennek, csak így. Ezt a fallback üzemmódot egy jumper kapcsolja be a legtöbb esetben, többek között a Harmson is és a Stormbringeren is. Na most, az én Amigám oldalán van egy kapcsoló, ami erre a jumperre volt két vezetékkel rákötve (forrasztva) és ez a forrasztás engedett el, már alig fogta, így a jumper hol zárt, hol meg nem és ezt nem állta a masina. :)

Az idő vasfoga által megevett forrasztás a Harms fallback jumperén. Sajna szar a kép, így nem nagyon látszik:A Harms kártya:A H530 és a Harms egymás mellett:Az A500+ a Harms nélkül, rajta a történet főgonoszával az amigakit.com-ról rendelt übergagyi KickStart switcherrel:Mohican javasolta, hogy a H530 fallback jumperére ne forrasszam rá a vezetékeket, hanem rakjak a két vezetékszálra két "tüskehüvelyt" (nem tudom, mi a becsületes neve). Hát ez nekem is eszembe juthatott volna, de már késővót. :P
Így aztán fogtam egy pécés alaplapi vezetéket, leszedtem róla ezt a két micsodát és voila:Mint említettem a történetben a főellenség az AmigaKites KickStart switcher volt.
Már alapból is gagyi, mert az egyszerű, praktikus és hatékony kapcsoló helyett, három chip és egy kondi van rajta, ami azt teszi lehetővé, hogy ha 5 másodpercig tehénkedek a "háromgombon" (Ctrl+Amiga+Amiga), akkor vált a két chip között. Ez azért kurwa jó, mert reset jelet nem csak a háromgomb küldhet, hanem akár egy fajsúlyosabb GURU is, úgyhogy amióta ez van, azóta rendszeresen szopok azzal, hogy blikkre átkapcsol nekem 1.3 alá, hogy rohadna meg az a barom, aki kitalálta. (Meg én is, hogy hülye fejjel megvettem.) Viszont ez csak az egyik ok, ami miatt gagyi. A másik ok - és ami miatt itt a legnagyobb szopó volt - az az, hogy kurwa rövid kábelt adtak hozzá (ld. a képen).
A Harms mellett ez még nem volt gond, mert a Harms egy relatíve kis méretű kártya (az egyik képen látszik a Harms és a KS switcher együtt), a hátsó portok felé kivezetve a kábelt, fejjel lefele (lol) berakva a switchert, elfért minden. A Stormbringer viszont nagy kártya és kurwára nem fért el tőle ez a fos.

Na most, volt nekem anno már egy másik, sokkal jobb, kapcsolós KS switcherem, bizonyos Cornelius, ami kifogástalan volt (ugyanaz a kapcsoló vezérelte, mint a Harms fallback módját), de amikor upgradeltem 2.05-ről 3.1-re a KickStartot, akkor belefutottam abba, hogy a Corneliuson a 2.05 két chipben volt, így az egychipes 3.1-est nem tudtam beletenni.

A Cornelius és az AmigaKites KS switcher:Úgy gondoltam, hogyha átrakom a Cornelius jó hosszú kábelét erre a vacakra, akkor az megoldja a dolgot. Igen ám, de hogy ne legyen egyszerű az élet, két dolog is jól megnehezítette az egészet. Az egyik, hogy a vezeték nem forrasztva volt, hanem ilyen villás érintkezőkre volt ráhúzva, ami megblankolja a vezetéket két oldalt és megfogja a drótot és ez egy borzasztó szadista találmány, mert megfelelő szerszám nélkül erre normálisan belerakni a vezetéket, az agyhalál.
A másik, hogy nehogy egybe megpróbálhassam az egész kábelt ráhúzni, kiderült, hogy a Cornelius vezetékén fel van cserélve a két oldal, vagyis a vezetékeket úgy kell rákúrnom erre a fosra, hogy egyesével, a páros és páratlan szálakat megcserélve...hogy szakadt volna a feje az anyjába, aki kitalálta.
Jó móka volt...A végeredmény közelről és madártávlatból:

A csavarhúzós kép valamikor este tíz óra magasságában készült, a két másik viszont hajnali háromkor. Egy vezetéket rázúzni erre a szarra circa 45-50 másodpercig tartott és 40 vezeték van. Csakhogy mivel ez a tüskés megoldás - ha nincs megfelelő szerszámod - olyan mint a kutya vacsorája, így vagy hatszor kezdtem újra, mert a gépbe betéve fél órán át kurvaanyáztam, hogy az érintkezés olyan, mint a népmese: hol volt, hol nem volt. Vagy elektronikai téma révén, hol volt, hol amper, há-há. :(
Hol vöröshalállal indított (error in roms), hol folyamatosan resetet kapott, hol csak simán nem ment. Így aztán elbasztam jó öt órát és vagy 10 cm-nyi kábelt (!!!), lehet látni a képeken, hogy mennyivel hosszabb volt eredetileg a Cornelius kábele.
A vicc, hogy ez az utolsó "revízió", már több kevesebb tüskebaszogatással végül stabilnak bizonyult...de csak az első durvább mozgatásig, utána megint kezdődik, vagyis úgy szar ez is, ahogy van. Ezúton üzenem a villás megoldás kitalálójának, hogy Hitler mellett fog rohadni a pokolban és üzenem a switcher tervezőjének és kivetelezőjének, hogy kapja (kapják) be a rövid kábelért és a resetváltós megoldásért.

Az egész pakk, immáron egybe:Ami nem látszik a képen, hogy a Harmsból kiszedtem az FPU 40 MHz-es kristályát, a 030-as CPU-t és a 000-ás CPU-t is, és áttettem a Stormbringerbe. A kártya háromféle CPU sebességet támogat a jumper szerint (25/33/50), de mivel azt írja, hogy az 50 MHz-es üzemmódhoz 70 nsec-es vagy annál is gyorsabb RAM-ok kellenek, ebben meg 80 nsec-esek vannak, így csak 40 MHz-en fogom hajtani, azt talán még elbírja. (A jelek szerint igen.)
Mohican azt mondta, hogy bár nem valószínű, de előfordulhat, hogy túlmelegszik a kártya, így nem ártana rá hűtést tenni. Én nem vitatkozom, mert biztos ami rendőr, noha az 1200-eseinkben lévő Blizzardokon mindig hűtés nélkül volt a 030-as és kemit parafrazálva, rántottát lehetett sütni rajta, de sose volt semmi baja. Ez nem intel sux86, hogy ötször akkora hűtőborda és ventilátor kell rá, mint maga a proci. De mint mondtam biztos, ami biztos, Mohican tudja mit beszél.

Így aztán öcsém újított egy ősrégi pécéből hűtőbordát és ventilátort is, aminek nem volt csatlakozója, ezért fogtam egy ilyen ősöreg pécéből kibányászott micsodát és leszedtem róla két jumpertüskét. Ez kérem szépen egy...valami...mittudomén. :)A tüskéket ráforrasztottuk öcsémmel a ventilátorra.A ventilátor 12 V-os volt, úgyhogy levettem az Amiga tápjáról, lett a két vezetékre téve ilyen tüskehüvely, hogy a ventilátort is le lehessen húzni. (Középen a hűtőborda, öcsém ígért rá Motorola matricát. :) )A ventilátort ráerősítettük az árnyékolólemezre, közvetlenül a CPU fölé.A RocTec RocHard winyóillesztőben lévő 4 MB RAM sajnos ütközik ezzel a kártyával, de nem akkora katasztrófal mert úgyis lassú. Úgyhogy ki lett kapcsolva.

És voila, megy az Amiga.Íme a SYSINFO mérési eredménye a sebességről...Pfú gyerekek... Állva hagyja az A3000-est is. :))) Nagyon brutális.
A feelinget nem igazán tudnám leírni. Nem olyan, mint egy Blizzardos 1200-as, noha az még ennél is gyorsabb. Nem olyan, mert az nem volt olyan szokatlan. Viszont A500-asba, a kártyák túlnyomórésze csak dupla (14.28 MHz) sebességet adott (pl. az én Harmsom is), így ez a több mint ötszörös sebességkülönbség leírhatatlan. :) Olyan, mintha a Hondádba betennének egy Ferrari motort. :)))
És ráadásul ezen már 8 MB Fast RAM van, (a Harmson csak 4 volt, igaz a RocTec-be is van másik 4, de az lassú) ami szintén übergyors, megy az egész gép, mint a szél. :)

Összességébe' nagyon király az egész. Amivel nem vagyok még megelégedve az a fostos AK KS switcher, az csere áldozata lesz. Szerzek foglalatot és építek egy sajátot, kapcsolóval. Azonkívül öcsém megígérte, hogy odaadja az ő 50 MHz-es FPU-ját és akkor azt is járathatom 40 MHz-en, noha az már nem fog jelentős nagy általánosságben sebességnövekedést eredményezni, mert Amigán kevés dolog használ FPU-t. De ami igen, annak jót fog tenni. :)

Hát ennyi volt mára, sufnituning rovatunkat olvashatták. :)
Köszönet Mohicannak a kártyáért és a tippekért, Amigarulesnek, hogy felhívta a figyelmemet és öcsémnek a kölcsönért és a segítségéért.


English | Magyar
JS ki | CSS ki | Ékezetek ki | HiContrast
Lapozó:  (0 - 1360) 
<== | ==>
Ugrás a végére | Összes megjelenítése | Utolsó oldal
OpenOpera patches | Opera-SSL patches | Opera 12.15 source (Git repository) | Opera 12.15 source (Torrent) | Opera internal pages | Otter Browser Linux x64 - Qt5.7.1/QtWebKit5.602.1 (2022.01.16. 23:30)
OS for Sparc64 | OS for PPC | besztofbégéaefcé | CSÉNDZSLOG | WebToolz | DDG Shit Filter | Google Shit Filter | Progz | Fast CSS Box | Browser | OS | Agent | Statisztika | BBCode
Monospace font-family: Courier New | Browser default monospace
Email értesítő / Email notification ===> 
Keresés

Név: (max 255 byte)

Email: (max 255 byte) Nem kötelező!

Üzenet: (max 65536 kar.) 65536-0=65536
crap_vkn v4.33.0 by TCH
Thx to saxus for the escaped string decoder function (PHP), the realIP function (PHP) & the SQL handle layer (PHP), to thookerov for the int_divide function (PHP), to Jeff Anderson for the getSelText function (JS), to Alex King for the insertAtCursor function (JS), Flood3r for the new CSS styles, Pety for the spamprotection idea and some design and comfort ideas, MaxMind for the IP2Country database, famfamfam for the flags of countries and an unknown PHP programmer for the removeAccents function.Kecskebaszók ide!